Składniki:
(na 4 porcje)
- 8 cebul (pokrojonych w piórka
- 1 kostka wołowa rozpuszczona w 600 ml gorącej wody
- 150g sera Gruyere
- 8 kromek bagietki
- 2 łyżki tymianku
- 1.5 łyżki cukru pudru
- 60g masła
- sól
- pieprz
1. W rondelku rozpuszczamy masło a następnie podsmażamy cebulę przez około 10 minut. Następnie dodajemy tymianek, cukier puder i doprawiamy solą i pieprzem. Karmelizujemy na małym ogniu przez 15 minut.
2. Do garnka wlewamy 600 ml zagotowanej wody i rozpuszczamy w niej kostkę wołową. Całość podgrzewamy na małym ogniu tak aby bulion nie ostygł.
3. Gdy cebula ładnie zbrązowieje zalewamy ją bulionem i gotujemy przez około 5 minut.
4. Pokrojone kromki bagietki zapiekamy w piekarniku (temperatura 180 stopni). Następnie każdą kromkę obkładamy pokrojonym w plasterki serem i zapiekamy do momentu aż ser się roztopi.
5. Na koniec kromki wkładamy do zupy i dekorujemy tymiankiem.
Smacznego!