Składniki:
- opakowanie ciasta na tartę
- 500g świeżego szpinaku
- 150ml śmietany 18%
- 150g żółtego sera (startego)
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- 10g suszonych pomidorków (drobno pokrojonych)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucam szpinak (porcjami) i redukuję do około 1/4 objętości. Na sam koniec smażenia dodaję około łyżkę masła i czosnek. Calość podsmażam przez 2 minuty i przekładam do dużej miski.
2. Do szpinaku dodaję śmietanę, ser, jajka, pomidory i sok z cytryny. Dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
3. Formę na tartę wykładam ciastem a następnie w kilku miejscach ciasto nakłuwam widelcem.
4. Do formy przekładam farsz i równomiernie rozprowadzam.
5. Tartę piekę przez 40-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
O kurczę, wygląda nieźle :) kiedyś na pewno taką zrobię.
OdpowiedzUsuńPiecze się! Wygląda fantastycznie Sis :)
OdpowiedzUsuń