07.02.2016

Murzynek z jabłkami

Składniki:

- 4-5 średnich jabłek, obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 5 jajek
- 8 g cukru waniliowego
- 180 g cukru
- 280 g maki
- 16 g gorzkiego kakao
- 4 g proszku do pieczenia
- 6 g sody oczyszczonej
- 210 g oleju słonecznikowego
- 2 g cynamonu
- garść posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki wrzątku
- wiórki kokosowe do dekoracji


1. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do utartej masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Mieszam.
3. Pokrojone jabłka i olej dodaję do masy. Mieszam.
4. Blachę smaruje dużą ilością masła (spowoduje to ze brzegi ciasta nie będą suche).
5. Piekę około 50 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu).

Polewa:
1. W rondelku rozpuszczam masło na bardzo małym ogniu.
2. Dodaje cukier puder i mieszam aż powstanie jednolita masa.
3. Następnie dodaje kakao. Całość mieszam kilka minut na bardzo małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połącza.

Kiedy ciasto troszkę przestygnie polewam je świeżo przygotowaną polewą. Na koniec całość dekoruje wiórkami kokosowymi.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)