27.02.2013

Drobiowe roladki w boczku


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g boczku (pokrojonego w plastry)
- suszone pomidory
- sól
- pieprz
- majeranek
- oliwa
- masło

1. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż tak aby powstały dwa cienkie płaty mięsa. Następnie każdy z płatów kroimy na około 4 cm paseczki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

2. Na końcu każdego paska kładziemy kawałek suszonego pomidora (nie za duży, tak aby łatwo nam się udało go zawinąć w mięso). Zawijamy aby powstała roladka z pomidorem w środku.

3. Każdą roladkę owijamy dookoła plasterkiem boczku i przebijamy wykałaczką (podobnie jak TUTAJ).

4. Roladki podsmażamy na oliwie aż się zarumienią, następnie wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 20-30 min w temperaturze 200 stopni. (pod koniec pieczenia można uchylić wieczko naczynia aby soki puszczone przez mięso odparowały, nie należy tego robić długo bo mięso będzie suche).
 



 
Smacznego !!

1 komentarz:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)