Składniki:
- 4 kotlety ze schabu (grubości około 1.5 cm, lekko rozbite)
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 owoców jałowca (rozgniecione)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
mus jabłkowy:
- 4 średniej wielkości jabłka
- 100 ml wody
- 3 duże łyżki cukru pudru
Musztardę, owoce jałowca, czosnek i oliwę mieszamy w miseczce. Następnie każdy kotlet dokładnie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (im dłużej tym lepiej, ja mięso przygotowałam rano, a smażyłam około godziny 17).
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu około 15 min (do momentu aż jabłka zmiękną). Następnie przenosimy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Kotlety oczyszczamy z marynaty i smażymy (na małym ogniu i małej ilości tłuszczu) po 7 minut z każdej strony.
Smacznego!
Az zglodnialam, wyglada smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń