Składniki:
- 2 cukinie
- 150g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
- 1 zielona papryczka chili (pokrojona w drobną kostkę)
- 150g pieczarek
- oliwa z oliwek do smażenia
- oliwa z ekstraktem z bazylii (do posmarowania w środku łódeczek cukiniowych)
- sól
- pieprz
- suszone zioła włoskie
- 50g żółtego sera
1. W rondelku na oliwie podsmażam cebulkę przez około 3 minuty. Następnie dodaję czosenk i smażę przez kolejne 2 minuty. Dodaję wołowinę, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Smażę około 10 min.
2. Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam środek, który kroję drobno i dodaję do mięsa. Każdą łódeczkę smaruję w środku oliwą z ekstraktem z bazylii.
3. Do mięsa dodaję pokrojone pieczarki, chili i paprykę. Gotuję do momentu aż woda odparuje. Na koniec doprawiam do smaku.
4. Gotowy farsz przekładam do łódeczek cukiniowych i zapiekam w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Na ostatnie 5 minut wierzch każdej łódeczki posypuję startym serem.
Smacznego !
Uwielbiam i chętnie przyrządzam:) Jak się udała sesja??:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać,aż kupimy piekarnik ;)
OdpowiedzUsuń