- około 500g ziemniaków
- 250g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 ser Reblochon
- masło
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki obieram i gotuję aż będą 'prawie miękkie. Odcedzam, studzę i następnie kroję na plasterki o grubości około 0.5 cm.
2. Cebulę kroję w piórka i delikatnie podsmażam na maśle. Cebula ma być skarmelizowana a nie usmażona. Dodaję przeciśniety przez praskę czosnek i smażę razem z cebulą. Przekładam do miseczki.
3. Na tej samej patelni podsmażam drobno pokrojony boczek. Dodaję cebulę z czosnkiem i zalewam winem. Gotuję na małym ogniu aby zredukować objetość płynów (wina) na patelni.
4. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam pierwszą warstwę ziemniaków. Posypuję solą i pieprzem. Następnie nakładam warstwę boczku z cebulą i znowu warstwa ziemniaków (powtarzamy do momentu zużycia wszystkich składników.
5. Ostatnią warstwę ziemniaków przykrywami plastrami sera reblochon.
6. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się zarumieni (około 30 min).
Smacznego!
Skąd Ty bierzesz pomysły :) Ja muszę się poprawić w kuchni. Eh
OdpowiedzUsuń