13.03.2013

Kurczak z jabłkami w syropie klonowym


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 kubka bulionu (1/2 kostki rosołowej rozpuszczona w 1/3 kubka wrzącej wody)
- 1/3 kubka wina czerwonego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 4 średnie jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)

1. Kurczaka myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem po obu stronach.

2. Podsmażamy na oliwie na złocisty kolor.

3. Następnie zdejmujemy z patelni kurczaka i szybko wlewamy na nią bulion. Dodajemy musztardę, wino, syrop klonowy i miód. Mieszamy aby powstała jednolita konsystencja. Dodajemy jabłka i gotujemy na małym ogniu około 2 minuty.

4. Do sosu jabłkowego dodajemy piersi z kurczaka i dusimy przez 10 minut.



Smacznego !!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe masz przepisy..:) ale zauważyłam, że ty chyba jesz troszkę za dużo mięsa.. bo prawie każdy przepis jest mięsny. A jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo...;);) to tak tylko ku przestrodze..:) Ale jabłka w syropie klonowym mmmm zjadłabym..:)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)