Składniki:
- 3 średnie cukinie (pokrojone w drobną kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 3 duże jajka
- 90 ml mleka
- 90 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- sól
- pieprz
1. Na oleju podsmażamy cebulkę (do miękkości). Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej, cebulę, cukinię i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Mieszamy.
3. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy olejem i łyżką przekładamy ciasto. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 180 stopni. (ciasto jest gotowe kiedy szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostanie czysty)
Smacznego !
Akurat w moim ogrodzie kilka cukinii leży :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńOstatnio zajadam się cukinią :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze ciasta z cukinią, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń