Składniki (na 5 bułeczek)
ciasto
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 40g masła
- 100ml mleka (podgrzanego do 40 stopni)
- 1 jajko
- odrobina oleju
nadzienie
- garść orzechów pekan (drobno pokrojonych)
- 50g brązowego cukru
- 30g masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka cynamonu
1. W misce mieszam suche składniki ciasta (mąkę, cukier, drożdże i sól). Dodaję kawałeczki miękkiego masła i dokładnie mieszam. Dodaję mleko i jajko. Wyrabiam ciasto, przekładam do miski, przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 1,5 h (miskę smaruję olejem abo ciasto się nie przykleiło).
2. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję cukier i orzechy. Mieszam na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkowuję (prostokąt o wymiarach około 15 na 20 cm). Równomiernie rozprowadzam masę cynamonową i zwijam ciasto w rulon.
4. Rulon tnę na 5-6 kawałków i wykładam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiam jeszcze przez 30 minut aby wyrosły.
5. Piekę przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
Apetyczne cynamonki:)
OdpowiedzUsuńAle smakowite :) z chęcią zabrałabym dla siebie i Mamy po jednej :)
OdpowiedzUsuńOch kuszą smakiem i wyglądem:)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję, kiedyś skosztować takich bułeczek i muszę przyznać, że są niebiańsko dobre!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń