21.09.2013

Bułeczki cynamonowe


Składniki (na 5 bułeczek)
 
ciasto
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 40g masła
- 100ml mleka (podgrzanego do 40 stopni)
- 1 jajko
- odrobina oleju
 
nadzienie
- garść orzechów pekan (drobno pokrojonych)
- 50g brązowego cukru
- 30g masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka cynamonu
 
1. W misce mieszam suche składniki ciasta (mąkę, cukier, drożdże i sól). Dodaję kawałeczki miękkiego masła i dokładnie mieszam. Dodaję mleko i jajko. Wyrabiam ciasto, przekładam do miski, przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 1,5 h (miskę smaruję olejem abo ciasto się nie przykleiło).
 
2. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję cukier i orzechy. Mieszam na gładką masę.
 
3. Ciasto rozwałkowuję (prostokąt o wymiarach około 15 na 20 cm). Równomiernie rozprowadzam masę cynamonową i zwijam ciasto w rulon.
 
4. Rulon tnę na 5-6 kawałków i wykładam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiam jeszcze przez 30 minut aby wyrosły.
 
5. Piekę przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.



 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ale smakowite :) z chęcią zabrałabym dla siebie i Mamy po jednej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och kuszą smakiem i wyglądem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam okazję, kiedyś skosztować takich bułeczek i muszę przyznać, że są niebiańsko dobre!
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)