Składniki:
- 75 ml oliwy z oliwek
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 250 g młodych ziemniaczków
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera
- 4 szalotki (lub cebulki koktajlowe)
- pół główki czosnku (porozdzielane na ząbki ze skórką)
- 1 cytryna (pokrojona na ćwiartki)
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
1. Warzywa obieram, myję i kroję w 5 cm kawałki.
2. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni (z termo-obiegiem) i przez 5 minut podgrzewam w nim blachę z olejem.
3. Blachę wyciągam z piekarnika dodaję warzywa i przyprawy, mieszam tak aby wszystkie składniki były pokryte olejem.
4. Piekę w piekarniku przez 1 h mieszając co 20 minut.
Smacznego !
Oj uwielbiam takie obiadki :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie i kolorowo jak to jesienią!:)
OdpowiedzUsuń