Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej papryki
- pieczarki - około 200 g
- pół małej czerwonej cebuli
- tarty ser żółty
- 1 cukinia
- feta - około 30 g
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwki i swieże zioła (opcjonalnie)
- suszone zioła włoskie
- oliwa z oliwek
1. Bakłażana myję i kroję na 1.5 cm plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiam po obu stronach ziołami i smaruję oliwą. Blaszkę wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnka na 10 minut.
2. Pieczarki myję, kroję w plastry i podsmażam na oliwie na złoty kolor. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w piórka, a pozostałe składniki w kostkę.
3. Po 10 minutach wyjmuję bakłażany z piekarnika i kolejno układam składniki: cukinia, pieczarki, cebula, papryka, pomidory, feta i ser żółty.
4. Całość ponownie wkładam do piekarnika (200 stopni) na 10 - 15 minut (aż ser się stopi).
Smacznego!
a jakie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane bakłażany, super, że można je nadziać tym, co lubimy najbardziej
OdpowiedzUsuń