Składniki:
- 3 duże cebule
- 100g sera pleśniowego
- opakowanie szynki parmeńskiej
- śmietana
- 2 jajka
- tymianek
- sól, pieprz
- opakowanie ciasta kruchego
1. Naczynie na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Całość przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy ziarnami fasoli (aby ciasto w czasie pieczenia nie urosło). Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 min, następnie zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy przez 5 min.
2. Cebulę kroimy w plastry, jajka mieszamy ze śmietaną.
3. Cebulę podsmażamy na patelni, na sam koniec dodajemy dużą ilość tymianku.
4. Upieczone ciasto wypełniamy usmażoną cebulą i zalewamy śmietaną z jajkami.
5. Na wierzchu przyozdabiamy tartę serem pleśniowym i szynką parmeńską. Całość pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Smacznego !
Mniam, mniam :D :))
OdpowiedzUsuń