Składniki:
- puszka tuńczyka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka zimnego mleka
- sól
- pieprz
- 100 g żółtego sera
- gałak muszkatołowa
- 150 g makaronu
- sok z cytryny
W rondelku rozpuszczam łyżkę masła, zmniejszam ogień i dodaję taką samą ilość mąki.
Dokładnie mieszam i podsmażam około 2 minuty. Następnie wlewam mleko, dodaję pieprz i sól (mniej soli jeśli ser jest słony).
Całość dokładnie mieszam, gotuję kilka minut i dodaję ser. W momencie kiedy uzyskam aksamitną konsystencję sosu dodaję ugotowany makaron.
Całość podaję z tuńczykiem (można go wmieszać w sos lub podać osobno). Makaron posypuję gałką muszkatołową, a tuńczyka skrapiam sokiem z cytryny.
Smacznego !!
Mniam:)
OdpowiedzUsuńmniam ale pyszności ♥
OdpowiedzUsuńKuba będzie zachwycony tym daniem:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos beszamelowy,mniam. Hmm moze jutro zrobie świederki
OdpowiedzUsuń