Pyszne danie które z łatwością można odgrzać, a więc idealnie nadaje się na lunch do pracy (po takim niebiańskim obiedzie od razu lepiej się pracuje).
Składniki:
- 400g wołowiny
- 250g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- pęczek dymek
- 2 ząbki czosnku
- 6 pieczarek
- 500ml wina czerwonego
- 300ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- tymianek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
1. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na suchej patelni.
2. Zarumieniony boczek zdejmuję z patelni na którą wrzucam wołowinę pokrojoną w kostkę.
3. Usmażone mięso z bczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego i zaczynam smażyć pieczarki porkojone w plasteki.
4. Gdy z pieczarek odparuje woda dodaję do nich pokrojoną w plasterki marchewkę i dymki. Wszystko smażę około 10 minut a następnie dodaję do mięsa.
5. Całośc zalewam winem i bulionem oraz dodaję tymianek, liście laurowe i przecier pomidorowy.
6. Piekę w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni) pod przykryciem przez 2,5 do 3 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)