28.08.2012

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 300 ml śmietany
- 500 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- łyżka oliwy z oliwek


1. Pierś z kurczaka przekrawam wzdłuż i podsmażam na oliwie aż się zarumieni. Przyprawiam po obu stronach solą i pieprzem.
2. Do woka wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki i gotuję je w ich własnej wodzie. Doprawiam solą i pieprzem.
3. Do pieczarek dorzucam kurczaka, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość prużę pod przykryciem przez około 30 minut.
4. Na sam koniec dodaję śmietanę i majeranek. Jeżeli sos nie jest gęsty to zagęszczam go mąką i gotuję jeszcze 10 minut. 

Smacznego!

6 komentarzy:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)