Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 120 ml śmietany
- 120 ml białego wina
- 2 kostki rosołowe
- 1 duży por
- łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g kaszy kuskus
1. Piersi z kurczaka myję i kroję w paski. Następnie obtaczam w kostce rosołowej wymieszanej z oliwą z oliwek. Smażę na patelni aż mięso się zarumieni.
2. Następnie dodaję pokrojony por i ząbki czosnku. Smażę przez około 3 minuty.
3. Całość zalewam winem i śmietaną z łyżeczką musztardy. Dokładnie mieszam i duszę na małym ogniu przez około 20 minut.
4. Kaszę kuskus przygotowuję według opisu na opakowaniu (na 75 g kaszy należy użyć 115 ml gorącej wody). Do przygotowania mojej kaszy użyłam wody z kostką rosołową.
Smacznego !
Ojj kurczak w białym winie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMałgorzato! Co za wspaniałe danie! Niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Zrobiłam się głodna ! Przyznam, że nie jadłam kurczaka w białym winie, ale spróbuję zrobic :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, u mnie nowe szpilki na sprzedaż :)
zrobiłem zjadłem i cudoooo!!!!
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :) polecam pozostałe przepisy :)
Usuń