3.03.2013

Meksykańskie burritos


Składniki:

sos
- 0.5 kg mielonej wołowiny
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki (ja użyłam fasolkę w zalewie chili)
- 2 papryczki chili drobno pokrojone
- dodatkowo pół łyżeczki chili w proszku
- 1 czerwona i 1 zielona papryka (pokrojone w kostkę)
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz

surowe dodatki
- pomidorki koktajlowe (pokrojone w ćwiartki)
- czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- rukola
- placki tortilli
- sos czosnkowy (przepis znajdziecie TUTAJ)

1. Na oliwie podsmażamy cebulę, paprykę i papryczki chili, a następnie dodajemy wołowinę.

2. Gdy mięso jest już ładnie podsmażone dodajemy pozostałe składniki.

3. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje (przez odparowanie) i wszystkie składniki będą miękkie, około 20 min.

4. Doprawiamy do smaku, jeśli nie jest ostre dodajemy więcej chili.

5. Podgrzany w mikrofalówce placek tortilli (około 30 s) smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy 3 łyżki gęstego sosu, następnie dodajemy pomidory, papryczki chili, cebulę i rukolę.

6. Zawijamy placek zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 







 
Smacznego !!

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię meksykańskie smaki. Mam zamiar ich spróbować w oryginale. Jesienią jadę do Meksyku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie za wyjątkiem cebuli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym w całości i poprosiła o jeszcze ;) ja ostatnio zajadam się warzywami po meksykańsku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne! jak to, bez cebuli? Dusia, come on!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie!!! Ten przepis też pożyczę :P

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mam ochotę na takie burritos ;)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)