Składniki:
sos
- 0.5 kg mielonej wołowiny
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki (ja użyłam fasolkę w zalewie chili)
- 2 papryczki chili drobno pokrojone
- dodatkowo pół łyżeczki chili w proszku
- 1 czerwona i 1 zielona papryka (pokrojone w kostkę)
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
surowe dodatki
- pomidorki koktajlowe (pokrojone w ćwiartki)
- czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- rukola
- placki tortilli
- sos czosnkowy (przepis znajdziecie TUTAJ)
1. Na oliwie podsmażamy cebulę, paprykę i papryczki chili, a następnie dodajemy wołowinę.
2. Gdy mięso jest już ładnie podsmażone dodajemy pozostałe składniki.
3. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje (przez odparowanie) i wszystkie składniki będą miękkie, około 20 min.
4. Doprawiamy do smaku, jeśli nie jest ostre dodajemy więcej chili.
5. Podgrzany w mikrofalówce placek tortilli (około 30 s) smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy 3 łyżki gęstego sosu, następnie dodajemy pomidory, papryczki chili, cebulę i rukolę.
6. Zawijamy placek zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Smacznego !!
Bardzo lubię meksykańskie smaki. Mam zamiar ich spróbować w oryginale. Jesienią jadę do Meksyku!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę!:)
Usuńsuper :)
UsuńWygląda pysznie za wyjątkiem cebuli:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym w całości i poprosiła o jeszcze ;) ja ostatnio zajadam się warzywami po meksykańsku. ;)
OdpowiedzUsuńprzepyszne! jak to, bez cebuli? Dusia, come on!
OdpowiedzUsuńja cebulę wszędzie i do wszystkiego :)
UsuńWygląda fantastycznie!!! Ten przepis też pożyczę :P
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :) daj znać jak wyszło :)
Usuńale mam ochotę na takie burritos ;)
OdpowiedzUsuń