Składniki:
(na 7-8 muffinek)
- 250g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży (lub pół opakowania świeżych drożdży)
- 100ml mleka
- szczypta soli
- zioła włoskie
- tymianek (opcjonalnie oregano, bazylia)
- 4 łyżki masła
- opakowani zółtego sera
- opakowanie chorizo (lub salami)
- pół słoika suszonych pomidorków
- oliwa z bazylią
1. Do miski wlewam podgrzane do temperatury 40 stopni mleko w którym rozpuszczam drożdże i masło. Dodaję mąkę, jajko, zioła i szczyptę soli. Miksuję (ciasto powinno być lekko klejące).
2. Odstawiam do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (na około 45 minut).
3. Następnie do ciasta dodaje pokrojone suszone pomidory, chorizo i 3/4 startego sera. Dokładnie mieszam.
4. Silikonową formę smaruję oliwą z bazylią i nakładam po 1,5 łyżki ciasta.
5. Na wierzchu każdą muffinkę posypuję serem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Smacznego!
Zamiast kanapek ? Czemu nie ! :)
OdpowiedzUsuń:) na zimno i na ciepło są bardzo dobre :) zamiast kanapek, na lunch lub kolację...
UsuńUwielbiam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńNietuzinkowe połączenie, inspirujące.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zakupić taką formę do ciastek! koniecznie!:))
OdpowiedzUsuń