Składniki:
- 2 cienkie filety sea bass (ze skórą po jednej stronie)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
1. Ostrym nożem nacinam skórę ryby (patrz zdjęcie), następnie przyprawiam solą i pieprzem po stronie skóry.
2. Patelnię ceramiczną rozgrzewam na dużym ogniu i wlewam trochę oliwy z oliwek. Gdy oliwa jest już gorąca skręcam grzanie na średnio-gorące.
3. Na patelni kładę rybę, skórą do patelni, i smażę 4 minuty do momentu aż skóra jest chrupiąca i przybrała złoty kolor. W czasie smażenia nie ruszamy ryby ani patelni ponieważ to spowoduje że woda z ryby wyparuje i skóra przyklei się do patelni.
4. Po 4 minutach obracamy filet i smażymy 2 minuty bez ruszania ryby i patelni. Polewamy rybę gorąca oliwą, tak aby przedostała się ona do mięsa przez nacięcia na skórze.
Smacznego!
Ah! Uwielbiam rybki :) takze to cos dla mnie! pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńA to nie jest to prostu okoń morski ?
OdpowiedzUsuńMożliwe, ale nie mam 100% pewności a że mieszkam w Anglii to bezpieczniej dla mnie jest użyć nazwę angielską :)
Usuń