Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 3 dymki
- 350 g pieczarek
- 280 g szpinaku
- sól
- pieprz
- 5 jajek
- 2 łyżki pietruszki
- 85 g parmezanu
1. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno pokrojone dymki (na małym ogniu, mają być delikatne i miękkie, a nie spalone). Następnie dodajemy dobno pokrojone pieczarki i smażymy około 4 minuty.
2. Zwiększamy ogień pod patelnią i dodajemy szpinak (porcjami, całośc od razu się nie zmieści). Smażymy aż odparuje woda którą puścił szpinak i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie ponieważ parmezan jest słony).
3. Jajka wybijamy do miski, ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
4. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka na szpinak i pieczarki. Smażymy przez około 8 minut. Kiedy omplet zetnie się od spodu delikatnie łopatką podważamy jego brzegi tak aby surowe jajko z wierzchu spłynęło na spód patelni.
5. Kiedy jajko jest już ścięte całość posypujemy obficie parmezanem. Następnie patelnię wkładamy do piekarnika (180 stopni przez 20 minut). Wcześniej należy sprawdzić czy patelnia może być używana w piekarniku. Ja mam patelnię firmy tefal i na etykiecie było zaznaczone że można ją używać maksymalnie do 200 stopni.
Smacznego !
Bardzo zdrowy ten Twój sposób na omlet,warto wypróbować! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńparmezan jest dla mnie zaskakującym dodatkiem. muszę spróbować
OdpowiedzUsuńA tak przy okazji zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada na http://nietylkopasta.pl
Szpinak, pieczarki i parmezan - temu połączeniu mówię zdecydowane tak :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety ;) Ostatnio jadła ze szpinakiem i smakował bosko ;) Na dodatek pieczarek nie wpadłam, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu!!
OdpowiedzUsuń5 lat mieszkałam w Irlandii, więc zdaje sobie sprawę o jakich klimatach mówisz:) A i owszem, z chęcią jeszcze wyspy odwiedzę.
OdpowiedzUsuńPatrzę na te pysznosci i aż sama mam ochote zrobić.
pyszne połączenie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przysmaki!!
OdpowiedzUsuńpyszny ten omlet! chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńrybe jedlismy 2 dni :) bo smakowala i wyszla pysznie :)
OdpowiedzUsuńomlet napewno zrobie tez
podziwiam bo ja na gotowanie nie mam pomyslow i dlatego musze podkradac:)
dziękuję za tak miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńtego przepisu na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń