Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki tajskiego curry (zielonego) lub gotowy sos tajski (jest mniej ostry i należy dodać 1/4 słoiczka)
- 1 łyżeczkę trawy cytrynowej
- pieprz, sos sojowy jasny lub sos rybny około 2 łyżki
- 400 ml mleka kokosowego
1. Na patelni podgrzewam 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaję 1 łyżkę mleka kokosowego.
2. Następnie dodaję 2 łyżeczki zielonego curry, cebulę, dymki i czosnek (wszystko drobno pokrojone). Smażę około 3 minuty.
3. Następnie dodaję trawę cytrynową, sos sojowy i resztę mleka kokosowego. Mieszam dokładnie i gotuję 3 minuty.
4. Kurczaka kroję w kostkę i dodaję do sosu, gotuję aż kurczak zrobi się miękki.
5. Na sam koniec dodaję sok z połowy limonki i przyprawiam pieprzem do smaku.
6. Podaję na ciepło z ryżem. (Uwaga! sos nie powinien być gęsty)
Smacznego!
fajnie wyglada
OdpowiedzUsuńwow...it looks really yummy<3
OdpowiedzUsuńbtw maybe u mind to fllw each other?let me know
jessillesilv.blogspot.com
it looks yummy:3 thanks for sharing
OdpowiedzUsuńbtw maybe u mind to fllw each other?let me know
jessillesilv.blogspot.com
Wow! Super, ale to chyba wysoka szkoła jazdy...
OdpowiedzUsuńSmakowity!:)
OdpowiedzUsuńJak to smacznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńSzczerze się przyznam ,że jeszcze nie jadłam żadnego dania z trawą cytrynową :D Muszę kiedyś spróbować zrobić kurczaka po tajsku :)
OdpowiedzUsuńU mnie recenzja róży mineralnych Anabelle Minerals ;)
Bardzo lubię kuchnię azjatycką za tę moc przypraw i egzotycznych składników. Ciekawe danie;)
OdpowiedzUsuń