Składniki:
- 250 g makaronu
- 250 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietany
- 1 biała cebula
- olej do smażenia
- 3 żółtka
- pieprz
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
3. Od jajek oddzielamy żółtka i mieszamy ze śmietaną.
4. Doprawiamy pieprzem (boczek który ja używam jest wystarczająco słony)
5. Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy żółtka ze śmietaną, mieszamy chwilę aby się wszystko ładnie ścięło.
6. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Smacznego !
Wszystko fajne, prosta wersja carbonary ze śmietaną - ale TO NIE JEST spaghetti! To jest penne!
OdpowiedzUsuńmm dawno nie jadłam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńnie lubie boczku i moze bym wkroila cos chudszego :)
OdpowiedzUsuńspagetti uwielbiam<3
Mniam! Sama chętnie bym go wsunęła! ;D
OdpowiedzUsuńBoczek :((
OdpowiedzUsuńojej z boczkiem smakuje wyśmienicie :) ale obiecuję zrobić wegetariańskie i lekkie penne
OdpowiedzUsuńa ja boczek ja najbardziej, carbonara jedna z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na smaczny i szybko obiad ;)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jem same makarony. :3 Spróbuj z boczkiem i brokułami.
OdpowiedzUsuńGłodna, głodna, głodna :) uciekam na kolację.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony.
Ojejciu ale pysznie to wygląda! Aż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;)
niedawno robiłam carbonare ale z łososiem :)
OdpowiedzUsuńNie nazywajcie tego carbonara :)
OdpowiedzUsuńOryginalnej nie robi sie ze smietana :)
Ale ja osobisie wole to danie ze smietana :)
Oczywiscie z czosnkiem i co wazne a olwie nie na oleju :)
Smażę boczek, zdejmuje go, smażę 2 duze, pokrojone w piórka cebulę z dodatkiem 1/4 kostki rosołowej.
Gdy cebula sie przysmaży dodaje boczek, dodaje polowe śmietany. Druga polowe mieszam z calym jajkiem (szkoda mi sie pozbywac bialka) i z polwa opakowania "parmezanu" (to taki juz starty pseudo parmmezan, ja kupuje firmy president).
Zdejmuje z gazu, dodaje smietane z jajkiem i parmezanem, mieszam, wstawiam spowrotem na najmniejszy gaz i mieszam az odpowiednio zgęstnieje.
Pieprz i ewentualnie sól, ale "parmezan", dobrze spieczony i chrupiący boczek sa wystarczajaco slone :)
Spróbujcie mojego sposobu :)
na pewno spróbuję :)
Usuń