Składniki:
- 16 rurek cannelloni
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule (pokrojone w piórka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej bazylii
- masło (do nasmarowania foremki)
- 225g serka ricotta
- 115g szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę)
- 1 jajko
- 70g startego sera
- sól
- pieprz
- pieprz cayeene
1. Na oleju posmażam cabulę z czosnkiem przez około 5 minut. Następnie dodaję pomidory z puszki i bazylię. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayeene. Gotuję na wolnym ogniu przez 30 minut.
2. W misce mieszam ricottę z szynką, jajkiem i żółtym serem. Doprawiam do smaku.
3. Nadziewam rurki cannelloni i układam w wysmarowanej masłem foremce. Całość dokłądnie zalewam sosem pomidorowym (można dno foremki i między warstwami rurek nalać trochę sosu).
4. Całość zapiekam przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut wierzch zapiekanki posypuję serem.
Smacznego !
baaardzo lubię, ale denerwuje mnie, że to danie jest mało fotogeniczne :(
OdpowiedzUsuńfakt nie wygląda zechęcająco ale najważniejsze że dobrze smakuje :)
UsuńJa tu taka głodna siedzę, a Ty pokazujesz takie pyszności!? Jak możesz :D
OdpowiedzUsuń