Składniki:
- 400g wołowiny (pokrojonej w kostkę)
- 250g pieczarek (pokrojonych w ćwiartki)
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej (pokrojonych w paski)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 200ml wytrawnego czerwonego wina
- 200ml bulionu
- mały koncentrat pomidorowy
- garść suszonych śliwek (około 100g)
- 1.5 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1.5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (lub słodkiej papryki)
- odrobina chili
- łyżeczka tymianku i majeranku
1. Wołowinę przyprawiam po obu stronach solą i pieprzem. Obtaczam w mące i zarumieniam na oliwie.
2. Następnie dodaję pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Zalewam całość winem i bulionem. Mieszam.
3. Dodaję koncentrat pomidorowy, śliwki i przyprawy. Gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Smacznego !
Uwielbiam wołowe gulasze... A z winem i śliwkami - niebo w gębie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń