Składniki:
- 250g makaronu
- 1 brokuł
- 100g gorgonzoli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1. Brokuły rozdzielam na małe różyczki i gotuję w osolonej wodzie.
2. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i zarumieniam (na małym ogniu). Następnie dodaję mleko, sól i pieprz (często mieszam aż zgęstnieje).
3. Gdy sos już zgęstnieje dodaję gałkę muszkatołową, drobno pokrojony ser pleśniowy i ugotowane brokuły. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
4. Na sam koniec do sosu brokułowego dodaje ugotowany makaron i mieszam dokładnie.
Smacznego!
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam penne z brokułami, z resztą sama czasami robię :) a co ważne - jest smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń