20.10.2013

Wołowina w czerwonym winie

 
Składniki:
- 400g polędwicy wołowej
- 125ml czerwonego, wytrawnego wina
- suszony rozmaryn (około 1,5 łyżeczki)
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
 
1. Steki przyprawiam po obu stronach solą i piperzem (świeżo zmielone, należy uważać z ilością soli, po zagęszczeniu sos może być za słony).
 
2. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę steki po około 1 minucie na stronę.
 
3. Następnie steki zdejmuję z patelni (przykrywam pokrywką żeby nie wystygły) i do powstałego sosu dodaję wino, łyżkę masła, czosnek i rozmaryn. Gotuję aż sos zgęstnieje.
 
4. Na sam koniec do powstałego sosu dokładam steki i smażę przez 1 minutę.


 
Smacznego !


4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie smacznie zwłaszcza dla kogoś kto nie jadł jeszcze obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykwintna i pyszna, uwielbiam takie dania... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykwitna i pyszna, uwielbiam takie dania... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)