24.02.2013

Cytrynowe ziemniaki z piekarnika


Składniki:
- 1 kg zmieniaków
- sól
- pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy która została mi po suszonych pomidorach)
- 1 łyżka tymianku i ziół włoskich (mogą być świeże zioła np. rozmaryn)
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
 
 
1. Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki wielkości 3-4 cm. Gotujemy przez 5 min.
2. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego ziemniaki.
4. Dodajemy zioła, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony), skórkę z cytryny i parmezan. Dokładnie mieszamy.
5. Całość polewamy resztą oliwy.
6. Zapiekamy w otwartym naczyniu przez 40-45 min (aż ziemniaczki się zarumienią) w temperaturze 200 stopni.

 

Smacznego !!

2 komentarze:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)