01.02.2014

Sałatka z marynowanymi gruszkami

 
Składniki:
- opakowanie rukoli
- pół sera brie
- garść orzechów
- 2-3 gruszki
- 400 ml słodkiego, czerwonego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 2 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- plasterek pomarańcza
- skórka z pomarańcza
- masło
 
1. Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wkładam do plastikowego pojemnika.
 
2. Do rondelka wlewam wino oraz dodaje przyprawy (anyż, cynamon, pomarańcz oraz skórka z pomarańcza). Gotuję na małym ogniu przez około 10-15 minut i zostawiam do ostygnięcia.
 
3. Wino z przyprawami przelewam do gruszek (tak aby gruszki były całkowicie zanurzone w winie). Całość marynuję w zamkniętym pojemniku przez minimum 24h.
 
4. Następnie zamarynowane gruszki kroję w plasterki i delikatnie podsmażam na maśle (tak aby się lekko zarumieniły).
 
5. Na talerzu rozkładam rukolę i pokrojony w paski ser. Następnie układam kawałki gruszki i posypuję orzechami.
 
6. Na patelnię wlewam 4 łyżki marynaty i 1 łyżkę octu winnego. Gotuję aż powstanie gęsty sos którym na sam koniec polewam całą sałatkę.





 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. uwielbiam dodawać marnowane gruszki do różnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie, lubię gruszki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetnie wygląda :) Ostatnie zdjęcie jest mega <3

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)