21.02.2016

Spaghetti alla puttanesca


Składniki:

- 300 g makaronu spaghetti
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g anchois, odsączonych i pokrojonych w grube kawałki
- 2 łyżki kaparów
- 150 g czarnych oliwek 
- 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki
- 1/2-1 łyżeczka chilli w proszku (opcjonalnie)
- 400 g pomidorków z puszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan
 

1. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam czosnek aż zmięknie.

2. Następnie dodaję anchois, kapary, oliwki, chilli i chilli w proszku. Podsmażam na małym ogniu przez około 5 minut.

3. Dodaje pomidory z puszki i oregano, delikatnie gotuję przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Ugotowany makaron dodaję do sosu i mieszam dokładnie. 

5. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.

6. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę i dekoruję startym parmezanem.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)