8.02.2012

Przekąska z żurawiną i kozim serem

Składniki/ Ingredients


1 opakowanie ciasta francuskiego/ pack of ready-rolled puff pastry
1 jajko/ 1 egg (beaten)
konfitura z żurawiny/ cranberry sauce or chutney
3x120g koziego sera/ 3x120g goat's cheese
świeży tymianek lub rozmaryn/ thyme or rosemary leaves
oliwa z oliwek/ extra virgin olive oil




Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie kładziemy na stole posypanym mąką i wycinamy z niego prostokąty lub kółka (wielkość dowolna). Brzeg każdego z prostokątów rolujemy (tak aby nie wypłynęło z niego nadzienie). 


2. Tacę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Umieszczamy ciastka na tacy, nakłuwamy środek widelcem, smarujemy jajkiem i umieszczamy niewielką ilość konfitury z żurawiną.


3. Na żurawinie umieszczamy pokrojony kozi ser (ilość dowolna) i liście tymianku. Całość spryskujemy oliwą i przyprawiamy pieprzem (nie polecam soli ponieważ kozi ser ma dość intensywny smak).


4. Pieczemy przez 10 - 15 minut do momentu zarumienienia sera i ciasta francuskiego. Po upieczeniu studzimy przez 5 minut i serwujemy ciepłe.






Method:




1. Preheat oven to 200 C. Lay pastry on a floured work surface and cut out as many rectangles as possible.




2. Sit them on oiled baking sheet and roll the edge of each rectangle. Pierce the middle of each with a fork, brush with egg and top with a little cranberry sauce or chutney.




3. Slice the cheese and lay a slice on each tartlet, then top with thyme leaves, drizzle with oil and a twist of black pepper.




4. Bake for 10 - 15 minutes until the cheese is golden and the pastry crispy. Cool for 5 min and serve warm.




Smacznego/ Enjoy!

24 komentarze:

  1. this looks delicious

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie! aż głodna się zrobiłam :p

    OdpowiedzUsuń
  3. wow wygląda smakowicie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie wygląda,ale osobiście nie przepadam za ciastem francuskim

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!!! Będę musiała u siebie wypróbowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm przypomniał mi się smak grilowanego oscypka z żurawiną.. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję :) Oby z czasem była coraz większa :P
    PS. jak popatrzałam na to..oo ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam każdy z tych składników, więc smak musi być rewelacyjny ! może właśnie taki w stylu tych o których pisałam ostatnio.
    Co do Pamiętnika, to książka jest cudna póki co, jak skończę to na pewno wrócę do filmu ( zwłaszcza, że Ryan Gosling :)) )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wyglada pysznie!
    Szkoda, ze jestem na diecie... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda i pewnie smakuje fenomenalnie :)
    kiedyś napewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dlaczego one wyglądają tak pysznie? :< głodna akurat jestem...

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny pomysl ostatnio myslalam wlasnie o zapiekance na ciescie francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  15. jestemmmmm głodna !!!!! Prze-apetyczny widok. Gratuluje pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)