26.08.2012

Gulasz


Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 400 g wołowiny
- mąka
- sól
- pieprz
- sos pieczeniowy ciemny
- oliwa z oliwek


1. Wołowinę kroimy w kostkę i obsypujemy solą i pieprzem.
2. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek około 10 minut (mięso kładziemy na rozgrzany już tłuszcz co zapobiegnie odpadaniu mąki z mięsa).


 
3. W międzyczasie przygotowujemy sos pieczeniowy według opisu na opakowaniu i gotujemy kaszę.
4. Usmażoną wołowinę przenosimy do rondelka z sosem i gotujemy około 10 minut (mąka z mięsa bardzo ładnie powinna zagęścić sos).
 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jakoś za gulaszem nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. tym przepisem przypomniałaś mi o zwykłym, polskim doobrym menu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gulasz! Mięso przygotowuję podobnie jak Ty, do smażenia dodaję jeszcze cebulkę, ale nigdy nie korzystam z papierka, wodę gotuję na warzywach: marchew, por, cebula, korzeń pietruszki - pięknie pachnie, dodaję sól, pieprz i wołową kostkę rosołową. Następnie (kiedy mam) dodaję kilka suszonych grzybów - nadadzą cudowny aromat i kolor, albo pieczarki, które wcześniej delikatnie podsmażam na masełku. Wyjmuję warzywa, marchewkę kroję w kostkę i z powrotem ląduje w gulaszu. Muszę przyznać, że moja mama, która jest kucharką przyznała, że nigdy nie gotowała gulaszu tak jak ja, i że nigdy nie jadła tak dobrego. A dziś robię na obiad dokłądnie taki gulasz, z tym, że tym razem zamiast wołowiny będą w nim kotlety sojowe - polecam!

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)