01.09.2012

Makaron z boczkiem


Składniki:
- 250 g makaronu
- 250 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietany
- 1 biała cebula
- olej do smażenia
- 3 żółtka 
- pieprz

 
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
 


3. Od jajek oddzielamy żółtka i mieszamy ze śmietaną.
4. Doprawiamy pieprzem (boczek który ja używam jest wystarczająco słony)
 

 

5. Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy żółtka ze śmietaną, mieszamy chwilę aby się wszystko ładnie ścięło.
 

6. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
 



Smacznego !

15 komentarzy:

  1. Wszystko fajne, prosta wersja carbonary ze śmietaną - ale TO NIE JEST spaghetti! To jest penne!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubie boczku i moze bym wkroila cos chudszego :)
    spagetti uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Sama chętnie bym go wsunęła! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej z boczkiem smakuje wyśmienicie :) ale obiecuję zrobić wegetariańskie i lekkie penne

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja boczek ja najbardziej, carbonara jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobry pomysł na smaczny i szybko obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio jem same makarony. :3 Spróbuj z boczkiem i brokułami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Głodna, głodna, głodna :) uciekam na kolację.
    Uwielbiam makarony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojejciu ale pysznie to wygląda! Aż zrobiłam się głodna ;)
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. niedawno robiłam carbonare ale z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie nazywajcie tego carbonara :)
    Oryginalnej nie robi sie ze smietana :)

    Ale ja osobisie wole to danie ze smietana :)
    Oczywiscie z czosnkiem i co wazne a olwie nie na oleju :)

    Smażę boczek, zdejmuje go, smażę 2 duze, pokrojone w piórka cebulę z dodatkiem 1/4 kostki rosołowej.
    Gdy cebula sie przysmaży dodaje boczek, dodaje polowe śmietany. Druga polowe mieszam z calym jajkiem (szkoda mi sie pozbywac bialka) i z polwa opakowania "parmezanu" (to taki juz starty pseudo parmmezan, ja kupuje firmy president).
    Zdejmuje z gazu, dodaje smietane z jajkiem i parmezanem, mieszam, wstawiam spowrotem na najmniejszy gaz i mieszam az odpowiednio zgęstnieje.
    Pieprz i ewentualnie sól, ale "parmezan", dobrze spieczony i chrupiący boczek sa wystarczajaco slone :)

    Spróbujcie mojego sposobu :)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)