22.09.2012

Tortiglioni ze szpinakiem

Składniki:
- 450 g makaronu Tortiglioni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 puszka szpinaku
- sól
- pieprz
- 120 ml śmietany
- 150 g mascarpone
- 3 łyżki parmezanu

 
 
1. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, następnie dodajemy masło, odciśnięty szpinak i gałkę muszkatołową.
 
2. Po 5 minutach (jak woda trochę odparuje) przyprawiamy solą i pieprzem.
 
3. Na koniec dodajemy mascarpone i śmietanę, mieszamy aż całość będzie tworzyć gęsty sos. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.
 
4. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i parmezan.
 
 
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie to jeden z moich ulubionych. :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremowe makarony, sosy na bazie mascarpone są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię makaron ze szpinakiem! moja ulubiona pasta:)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)