Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 4 duże marchewki
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- majeranek
Puree
- 4 duże ziemniaki
- pół kubka mleka
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- włoskie zioła (lub tymianek)
1. Filety przyprawiamy po obu stronach solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Marchewkę kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.
2. Na blaszce kładziemy folię aluminiową. Smarujemy ją masłem i kładziemy warstwy: marchewka, cebula, ryba, marchewka cebula. Wszystko dokładnie owijamy folią i peczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni.
3. Puree - na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśniety czosnek i zioła. Wszystko chwilę podsmażamy na małym ogniu. Do masła dodajemy mleko. Całość wlewamy do ziemniaków i ugniatamy.
Smacznego !
Aaaaaaaaaaaaaaa. Pyszne i do tego jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńciekawa ta twoja sól i pieprz, gdzie kupiłaś? ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
Aldi :)
UsuńDorsz to jedna z najzdrowych ryb. Wiec jak najwiecej go trzeba jesc ;) A w takim wydaniu musi byc pycha! Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam :)
OdpowiedzUsuń*-* . Gdybym mogła od razu bym zrobiła ;D . Zapraszam do siebie na post ;3
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Ja często kupuję mielone z dorsza, mieszam z pieczarkami, pietruszką i albo robię pyszne kotleciki albo zapiekankę.
OdpowiedzUsuńkuuurde spadlas mi z nieba , bo ostatnio robie miesa tylko w folii w piekarniku , wiec ta ryba dla mnie jak znalazl :)
OdpowiedzUsuńdzieki , dzieki , dzieki !!
wlasnie dzis wrocilam po ten przepis do ciebie i bede robic :)mam nadzieje ze wyjdzie moje dzielo:)
OdpowiedzUsuń