24.11.2012

Kopiec kreta

 
Składniki:
- 125 g masła
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1.5 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół tabliczki czekolady
- 4 banany
- 1 łyżka żelatyny rozupszczona w 1/3 szklance goracej wody
 
 
1. W rondelku rozpuszczam masło na bardzo małym ogniu. Następnie dodaję mleko i cukier puder. Mieszam wszystko dokładnie, aż powstanie jednolita masa.

 
 
3. Następnie zdejmuję z palnika, dodaję kakao i mieszam dokładnie. Odstawiam do wystudzenia.
 
 
4. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Do miski dodaję mąkę, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Mieszam. Następnie dodaję masę kakaową i miksuję aż wszystko razem się ładnie połączy. Dodaję białka i znowu miksuję. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaje jeszcz trochę mleka.
 
 
 
5. Ciasto przekładam do nasmarowanej i obsypanej mąką tortownicy (średnica około 23 cm). Piekę przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 
 
 
 
6. Wyjmuję ciasto z formy, gdy już ostygnie ścinam kopułkę i wydrążam środek. Spód nasączam wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ocięte ciasto przekładam do miski i rozdrabniam.
 
 
7. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję przestudzoną żelatynę i rozdrobnioną czekoladę.
8. Na spodzie układam banany, a następnie formuję kopczyk z bitej śmietany.
 
 
 
 
 
 
 
9. Rozkruszonym ciastem posypuje bitą śmietanę. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
 
 
 
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. O jena.. jak ja dawni nie jadłam kopca kreta! A Twój wygląda baaardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy ja go jadłam! Chyba 8 lat temu, na moje 6 urodziny! Pamiętam jak robiła mi go moja mama :) Muszę go jeszcze kiedyś robić, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, nie wiedziałam,że to ciasto robi się tak szybko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie to wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze miałam ochotę zrobić to ciasto. Może w końcu zrobię. Dzięki za ten przepis. Na pewno się przyda!:D:D
    A ciasto na pewno było pyszne!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na giveaway!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia, gdyż wygląda nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  7. o cholera ale musi byc pyszny <3 w pieczeniu ciast jestem zerem ale chcialabym go zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyyyszne!! Zrobię, zrobię, zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak byłam dużo młodsza, to strasznie lubiłam to ciasto. tylko niestety reszta rodziny nie podzielała mojego entuzjazmu i tak ciasto stało się zapomniane. a szkoda.

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)