20.11.2012

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

 
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 3 dymki
- 350 g pieczarek
- 280 g szpinaku
- sól
- pieprz
- 5 jajek
- 2 łyżki pietruszki
- 85 g parmezanu
 
1. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno pokrojone dymki (na małym ogniu, mają być delikatne i miękkie, a nie spalone). Następnie dodajemy dobno pokrojone pieczarki i smażymy około 4 minuty.
 
2. Zwiększamy ogień pod patelnią i dodajemy szpinak (porcjami, całośc od razu się nie zmieści). Smażymy aż odparuje woda którą puścił szpinak i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie ponieważ parmezan jest słony).
 
 
 
3. Jajka wybijamy do miski, ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
 
4. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka na szpinak i pieczarki. Smażymy przez około 8 minut. Kiedy omplet zetnie się od spodu delikatnie łopatką podważamy jego brzegi tak aby surowe jajko z wierzchu spłynęło na spód patelni.
 
 
5. Kiedy jajko jest już ścięte całość posypujemy obficie parmezanem. Następnie patelnię wkładamy do piekarnika (180 stopni przez 20 minut). Wcześniej należy sprawdzić czy patelnia może być używana w piekarniku. Ja mam patelnię firmy tefal i na etykiecie było zaznaczone że można ją używać maksymalnie do 200 stopni.
 
 
 
Smacznego !



12 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowy ten Twój sposób na omlet,warto wypróbować! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. parmezan jest dla mnie zaskakującym dodatkiem. muszę spróbować
    A tak przy okazji zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak, pieczarki i parmezan - temu połączeniu mówię zdecydowane tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam omlety ;) Ostatnio jadła ze szpinakiem i smakował bosko ;) Na dodatek pieczarek nie wpadłam, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
  5. 5 lat mieszkałam w Irlandii, więc zdaje sobie sprawę o jakich klimatach mówisz:) A i owszem, z chęcią jeszcze wyspy odwiedzę.

    Patrzę na te pysznosci i aż sama mam ochote zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny ten omlet! chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. rybe jedlismy 2 dni :) bo smakowala i wyszla pysznie :)
    omlet napewno zrobie tez
    podziwiam bo ja na gotowanie nie mam pomyslow i dlatego musze podkradac:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za tak miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tego przepisu na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)