Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g boczku (pokrojonego w plastry)
- suszone pomidory
- sól
- pieprz
- majeranek
- oliwa
- masło
1. Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż tak aby powstały dwa cienkie płaty mięsa. Następnie każdy z płatów kroimy na około 4 cm paseczki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
2. Na końcu każdego paska kładziemy kawałek suszonego pomidora (nie za duży, tak aby łatwo nam się udało go zawinąć w mięso). Zawijamy aby powstała roladka z pomidorem w środku.
3. Każdą roladkę owijamy dookoła plasterkiem boczku i przebijamy wykałaczką (podobnie jak TUTAJ).
4. Roladki podsmażamy na oliwie aż się zarumienią, następnie wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 20-30 min w temperaturze 200 stopni. (pod koniec pieczenia można uchylić wieczko naczynia aby soki puszczone przez mięso odparowały, nie należy tego robić długo bo mięso będzie suche).
Smacznego !!
Jadłam dziś coś podobnego w Ikea :D
OdpowiedzUsuń