Składniki:
- 1 pasek żeberek
- 2 litry bulionu
- maggi (do smaku)
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 puszki pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych)
- pół łyżeczki chili w proszku (lub świeża papryczka)
- śmietana
- makaron
- natka pietruszki
1. Na gotującą wodę wkładam pasek żeberek. Gotuję około 5 min i zbieram łyżką z powierzchni wody tłuszcz i skrzepniętą krew.
2. Dodaję marchewki i pietruszkę, kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuję około 15-20 min.
3. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodaję chili. Gotuję około 15 min. Ja nie lubię gęstej zupy więc nie zaprawiam jej mąką.
4. Przed podaniem na talerzu wlewam trochę śmietany (ilość zależy od preferencji) i dekoruję natką pietruszki.
Smacznego !!
nie ma to jak domowa pomidorówka ;d
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)
OdpowiedzUsuńAdres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/