16.02.2013

Zupa pomidorowa


Składniki:
- 1 pasek żeberek
- 2 litry bulionu
- maggi (do smaku)
- sól
- pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 puszki pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych)
- pół łyżeczki chili w proszku (lub świeża papryczka)
- śmietana
- makaron
- natka pietruszki

1. Na gotującą wodę wkładam pasek żeberek. Gotuję około 5 min i zbieram łyżką z powierzchni wody tłuszcz i skrzepniętą krew.

2. Dodaję marchewki i pietruszkę, kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuję około 15-20 min.

3. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodaję chili. Gotuję około 15 min. Ja nie lubię gęstej zupy więc nie zaprawiam jej mąką.

4. Przed podaniem na talerzu wlewam trochę śmietany (ilość zależy od preferencji) i dekoruję natką pietruszki.



Smacznego !!

4 komentarze:

  1. nie ma to jak domowa pomidorówka ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)

    Adres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)