23.06.2013

Indyk z sezamem w słodkim sosie chili

 
Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 5 łyżek sezamu
- przyprawa chińska 5 smaków
- 100 ml słodkiego sosu chili
 

1. Indyka przekrawamy wzdłuż na cienkie kotlety. Po obu stronach obsypujemy solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtaczamy w przyprawie chińskiej.
 
2. Podsmażamy na oliwie po obu stronach.

3. Następnie każdy z kotletów obficie polewamy sosem chili, zmniejszamy gaz i czekamy aż sos zacznie karmelizować.
 
4. Obsypujemy po obu stronach sezamem i czekamy aż się sezam zarumieni.
 


 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie słono-słodkie mięsa, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ale to bardzo smakowite ! :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny! Uwielbiam sezam jako dodatek do mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie u Ciebie! Mam ochotę na sezam!

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)