13.06.2012

Tarta owocowo-czekoladowa


Składniki:
- opakowanie ciasta kruchego
- owoce
- 160g czekolady
- 100g śmietany kremówki
- 2 łyżki masła

1. Naczynie na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Całość przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy ziarnami fasoli (aby ciasto w czasie pieczenia nie urosło). Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 min, następnie zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy przez 5 min.

2. Po upieczeniu tartę odstawiam aż ostygnie.
3. W rondelku rozpuszczam masło, następnie dodaję śmietanę kremówkę i czekoladę. Na małym ogniu podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
4. Gdy krem czekoladowy lekko ostygnie wylewam go na tartę, układam owoce i odstawiam do lodówki na ok 3 h.




11.06.2012

Karkówka w ciemnym piwie

Składniki:
- 0.5 kg karkówki
- 1 cebula
- puszkę ciemnego piwa
- pół szklanki soku z czarnej porzeczki
- papryka słodka w proszku
- sól
- owoce jałowca
- liść laurowy





1. Karkówkę kroimy na kotlety, obsypujemy solą i obficie papryką po obu stronach.



2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso aż się zarumieni, następnie przenosimy do rondelka.




3. Cebulę podsmażamy na oleju który pozostał po smażeniu mięsa.



4. Cebulę przenosimy do rondelka, całość zalewamy 1/2 puszki ciemnego piwa i sokiem z czarnej porzeczki. Na sam koniec dodajemy 2 listki laurowe i 3 jagody jałowca. Na małym ogniu prużymy ok 1h 20 min (sos powinien być bardzo gęsty).






Smacznego !

9.06.2012

Tarta cebulowa

Składniki:
- 3 duże cebule
- 100g sera pleśniowego
- opakowanie szynki parmeńskiej
- śmietana
- 2 jajka
- tymianek
- sól, pieprz
- opakowanie ciasta kruchego

1. Naczynie na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Całość przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy ziarnami fasoli (aby ciasto w czasie pieczenia nie urosło). Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 min, następnie zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy przez 5 min.



2. Cebulę kroimy w plastry, jajka mieszamy ze śmietaną. 


3. Cebulę podsmażamy na patelni, na sam koniec dodajemy dużą ilość tymianku.



4. Upieczone ciasto wypełniamy usmażoną cebulą i zalewamy śmietaną z jajkami.



5. Na wierzchu przyozdabiamy tartę serem pleśniowym i szynką parmeńską. Całość pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.




Smacznego !

24.05.2012

Chateaubriand

Chateubriand przygotowywane jest z polędwicy wołowej (tenderloin) podawane z sosem bearneńskim. 









Smacznego!

20.05.2012

Krewetkowa sałatka

Dzisiaj prosta i szybka krewetkowa sałatka na ostro!! Wybór składników dowolny, mogą być świeże jak i z puszki (np. szpinak). Wszystko kroimy, podsmażamy na oliwie i serwujemy z bagietką czosnkowo-ziołową.

Składniki:
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz
-pieprz cayenne
-papryka żółta i czerwona
-papryczki chili
-ogórek zielony
-szpinak
-cukinia
-czosnek
-krewetki
-kieliszek Sherry do smaku :)





Smacznego!!