03.07.2012

Faszerowana papryka

Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 150 g ryżu (suchego)
- 5 dużych papryk
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny (do dekoracji)

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. W drugim rondelku podsmażam na oliwie 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodaję mieloną wołowinę, doprawiam do smaku i smażę aż mięso zrobi się sine. Ugotowany ryż dodaję do mięsa, doprawiam jeśli jest taka potrzeba. Oczyszczone wcześniej papryki faszeruję masą mięsno-ryżową i układam w naczyniu żaroodpornym (tak aby się nie przewróciły). Na dno naczynia wlewam troszkę oliwy i piekę bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut (aż papryka zrobi się miękka). Podaję ciepłe, dla poprawy smaku można dodać odrobinę octu balsamicznego tuż przed podaniem.



 
Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Dziś jeszcze nic nie jadłam, jak na to patrze, to aż zaburczało mi w brzuchu :D
    Wygląda nieziemsko smacznie! Na pewno wypróbuję przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadziewane papryki są tu szalenie popularne! Moja "teściowa" nadziewa cukiniami i serem, ale te Twoje z ryżem wyglądają smakowicie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam ;) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie uwierzysz, własnie ma podobne w piekarniku, tyle, że czerwone, wszyściutkie :p
    Smakowicie u Ciebie wyglądają;)
    Całuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Papryka pod każdą postacią! A ta wygląda bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie faszerowane papryki..:):)
    tylko ja nie jem miesa, wiec zamiast niego dodaję pieczarki..:), jak również zamiast ryżu może być kasza gryczana..:) pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)