05.07.2012

Kurczak po tajsku

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki tajskiego curry (zielonego) lub gotowy sos tajski (jest mniej ostry i należy dodać 1/4 słoiczka)
- 1 łyżeczkę trawy cytrynowej
- pieprz, sos sojowy jasny lub sos rybny około 2 łyżki
- 400 ml mleka kokosowego



1. Na patelni podgrzewam 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaję 1 łyżkę mleka kokosowego.
 
2. Następnie dodaję 2 łyżeczki zielonego curry, cebulę, dymki i czosnek (wszystko drobno pokrojone). Smażę około 3 minuty.
 
3. Następnie dodaję trawę cytrynową, sos sojowy i resztę mleka kokosowego. Mieszam dokładnie i gotuję 3 minuty.
 
4. Kurczaka kroję w kostkę i dodaję do sosu, gotuję aż kurczak zrobi się miękki.
 
5. Na sam koniec dodaję sok z połowy limonki i przyprawiam pieprzem do smaku.
 
6. Podaję na ciepło z ryżem. (Uwaga! sos nie powinien być gęsty)

 
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. wow...it looks really yummy<3
    btw maybe u mind to fllw each other?let me know
    jessillesilv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. it looks yummy:3 thanks for sharing
    btw maybe u mind to fllw each other?let me know
    jessillesilv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Super, ale to chyba wysoka szkoła jazdy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to smacznie wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze się przyznam ,że jeszcze nie jadłam żadnego dania z trawą cytrynową :D Muszę kiedyś spróbować zrobić kurczaka po tajsku :)

    U mnie recenzja róży mineralnych Anabelle Minerals ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kuchnię azjatycką za tę moc przypraw i egzotycznych składników. Ciekawe danie;)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)