30.07.2013

Lekkie ciasto z cukinią

 
 
Składniki:
- 3 średnie cukinie (pokrojone w drobną kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 3 duże jajka
- 90 ml mleka
- 90 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- sól
- pieprz
 

 
1. Na oleju podsmażamy cebulkę (do miękkości). Doprawiamy solą i pieprzem.
 
2. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej, cebulę, cukinię i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Mieszamy.
 
3. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy olejem i łyżką przekładamy ciasto. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 180 stopni. (ciasto jest gotowe kiedy szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostanie czysty)
 
Smacznego !


3 komentarze:

  1. Akurat w moim ogrodzie kilka cukinii leży :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zajadam się cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze ciasta z cukinią, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)