09.11.2013

Cannelloni z brokułami i serem pleśniowym

 
Składniki:
- 16 rurek cannelloni
- 2 średniej wielkości brokuły
- 120g sera pleśniowego
- 2 łyżki mascarpone
- sos beszamelowy (przepis TUTAJ)
- żółty ser
 
1. Brokuły gotuję w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
 
2. Ser pleśniowy kroję w drobną kostkę i mieszam z mascarpone w dużej misce. Następnie kroję drobno brokuły i mieszam z serem. Doprawiam do smaku i nadziewam rurki.
 
3. Przygotowuję sos beszamelowy (KLIK), który w tym przypadku troszkę krócej gotuję aby nie był zbyt gęsty.
 
4. Foremkę do cannelloni smaruję masłem. Na dno wlewam trochę sosu beszamelowego i układam pierwszą warstwę rurek, którą ponownie polewam sosem. Czynność tą powtarzam aż zużyję wszystkie składniki.
 
5. Całość zapiekam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na sam koniec wierzch cannelloni posypuję serem i piekę przez kolejne 10 minut.

 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)