16.04.2014

Tarta ze szpinakiem

 
Składniki:
- opakowanie ciasta na tartę
- 500g świeżego szpinaku
- 150ml śmietany 18%
- 150g żółtego sera (startego)
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- 10g suszonych pomidorków (drobno pokrojonych)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
 
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucam szpinak (porcjami) i redukuję do około 1/4 objętości. Na sam koniec smażenia dodaję około łyżkę masła i czosnek. Calość podsmażam przez 2 minuty i przekładam do dużej miski.
 
2. Do szpinaku dodaję śmietanę, ser, jajka, pomidory i sok z cytryny. Dokładnie mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
 
3. Formę na tartę wykładam ciastem a następnie w kilku miejscach ciasto nakłuwam widelcem.
 
4. Do formy przekładam farsz i równomiernie rozprowadzam.
 
5. Tartę piekę przez 40-60 minut w temperaturze 180 stopni.



 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O kurczę, wygląda nieźle :) kiedyś na pewno taką zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piecze się! Wygląda fantastycznie Sis :)

    OdpowiedzUsuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)