11.08.2013

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

 
Składniki:
- 16 rurek cannelloni
- opakowanie sera feta
- 250g szpinaku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- starty zółty ser (do posypania na wierzchu)
- sos beszamelowy (przepis znajdziecie TUTAJ)
 
1. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu aż odparuje woda. (ja podsmażałam tak 'do połowy' a następnie wyciskałam ręcznie wodę i powstałe kulki kroiłam na drobne kawałki).
 
2. Szpinak łączymy w misce z pokrojoną fetą. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli (z solą należy uważać, feta jest bardzo słona!).
 
3. Następnie wypełniamy rurki cannelloni (nie ugotowane!).
 
4. Do keksówki lub naczynia żaroodpornego na dno wlewamy trochę sosu beszamelowego i układamy warstwę nadzianych rurek. Jeżeli chcemy zapiec dwie warstwy rurek to pomiędzy nie także dodajemy sos beszamelowy.
 
5. Na samym wierzchu wylewamy resztę sosu (tak aby wszystko było dokładnie nim pokryte).
 
6. Zapiekamy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni (na ostatnie 20 minut wierzch posypujemy żółtym serem)
 



 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)