9.02.2014

Sałatka warstwowa z kurczakiem


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa
- 5 ogórków kiszonych
- mała puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- chilli w proszku
- przyprawa do kurczaka lub gyros
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1.5 łyżki majonezu
- ketchup
- 1 łyżka oliwy
 
1. Kurczaka oczyszczam z błon i kroję w kostkę. Podsmażam na patelni i na sam koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem, chilli itd.
 
2. Ogórka kiszonego kroję w większą kostkę. Sałatę lodową rwę na drobne kawałki.
 
3. W przezroczystym naczyniu układam warstwowo: sałatę, kurczaka, sos jogurtowo-majonezowy, ogórka kiszonego, kukurydzę, ketchup i resztę sałaty.

 
 Smacznego!

1.02.2014

Sałatka z marynowanymi gruszkami

 
Składniki:
- opakowanie rukoli
- pół sera brie
- garść orzechów
- 2-3 gruszki
- 400 ml słodkiego, czerwonego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 2 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- plasterek pomarańcza
- skórka z pomarańcza
- masło
 
1. Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wkładam do plastikowego pojemnika.
 
2. Do rondelka wlewam wino oraz dodaje przyprawy (anyż, cynamon, pomarańcz oraz skórka z pomarańcza). Gotuję na małym ogniu przez około 10-15 minut i zostawiam do ostygnięcia.
 
3. Wino z przyprawami przelewam do gruszek (tak aby gruszki były całkowicie zanurzone w winie). Całość marynuję w zamkniętym pojemniku przez minimum 24h.
 
4. Następnie zamarynowane gruszki kroję w plasterki i delikatnie podsmażam na maśle (tak aby się lekko zarumieniły).
 
5. Na talerzu rozkładam rukolę i pokrojony w paski ser. Następnie układam kawałki gruszki i posypuję orzechami.
 
6. Na patelnię wlewam 4 łyżki marynaty i 1 łyżkę octu winnego. Gotuję aż powstanie gęsty sos którym na sam koniec polewam całą sałatkę.





 
Smacznego!


27.01.2014

Koktajl kakaowy z awokado

 
Składniki:
- 2 banany
- 1/2 awokado
- kubek mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu z orzechów laskowych (może być miód lub syrop klonowy)
- starta czekolada do dekoracji
 
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na gładką masę. Koktajl przelewam do kieliszków i dekoruję startą czekoladą (gorzką lub mleczną).
 
 
 
Smacznego!

19.01.2014

Łosoś z piekarnika

 Składniki:
- 4 filety z łososia
- pół cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
- 1 zielona i 1 czerwona papryczka chili (pokrojone w kostkę)
- sól
- pieprz
 
1. Łososia układam na folii aluminiowej i przyprawiam solą i pieprzem.
 
2. Na wierzchu każdego fileta ukladam mieszankę cebuli i chili.
 
3. Dokładnie okryte folią filety piekę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.


 
 
Smacznego!

12.01.2014

Zapiekanka z cukinią


Składniki:
- 800g cukinii
- 200g ziemniaków
- opakowanie żółtego sera cheddar
- 5 łyżek natki pietruszki
- 200g boczku wędzonego
- 3 cebule
- 3 jajka
- 150ml śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
 
1. Ser, cukinię i ziemniaki ścieram na dużych oczkach tarki. Cukinię przekładam do miski i solę. Odstawiam na około 30 minut.
 
2. Na patelni podsmażam boczek z cebulą.
 
3. Do miski wybijam 3 jajka, dodaję 3/4 ilości sera i śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
 
4. Cukinię odciskam na sitku aby pozbyć się wody. Dodaję do śmietany. Mieszam.
 
5. Następnie do miski dodaję ziemniaki, boczek z cebulą i pietruszkę. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
 
6. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję na wierzchu resztą sera. Piekę w otwartym naczyniu około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!

5.01.2014

Serowe parówki z boczkiem

Składniki:
- 8 parówek
- żółty ser
- 8 plasterków wędzonego boczku
- wykałaczki
 
1. Parówki przekrawamy wzdłóż i nadziewamy żółtym serem.
 
2. Każdą z parówek owijamy plasterkiem boczku (oba końce plastra boczku przebijamy wykałaczką).
 
3. Parówki układamy na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut.
 
Smacznego!

1.01.2014

Brownie


 Składniki:
- szklanka cukru
- 170g mąki
- 6 jajek
- kostka masła
- 3 tabliczki czekolady (2 gorzkie i 1 mleczna)
 
1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło i czekoladę.
 
2. Do dużej miski wybijam 6 jajek i cukier. Miksuję. Następnie dodaję mąkę i całość dokładnie miksuję.
 
3. Do miski dodaję rozpuszczone masło i czekoladę. Miksuję około 5 minut, tak aby powstała jednolita masa.
 
4. Ciasto wylewam na suchą blachę. Piekę przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
(ciasto nie powinno wyrosnąć, w środku może być wilgotne)

Smacznego!